Mikołajkowe Winne Wtorki – Papantonis Meden Agan Agiorgiotiko 2014

By wtorek, Grudzień 6, 2016 2 , ,

Do tegorocznej edycji mikołajkowych Winnych Wtorków odpowiedni suplement zaserwowała nam pogoda, zasypując Warszawę śniegiem. W przeciwieństwie do „regularnych” Winnych Wtorków, gdzie blogerzy opisują wina z jednego konkretnego powodu, w przypadku zabawy, która już kolejny rok ma miejsce w okolicach Mikołajek, wręczamy sobie nawzajem prezenty w postaci butelki wina. Nasz Mikołaj sprawił nam bardzo dużą przyjemność, przysyłając butelkę z Grecji.

Greckie wina, choć reprezentujące coraz częściej wysoki poziom dalej w naszym kraju nie są zbyt popularne. Oczywiście pjawia się coraz więcej importerów, którzy w winach z Hellady się specjalizują, ale dalej jest to kropla w morzu. Dlatego też niezwykle rzadko mamy okazję popijać takie butelki, a dla Marty, która w Grecji spędziła kilka lat życia, każda z nich jest okazją do wielu wspomnień.

Agiorgiotiko to po Xynomavro, druga najbardziej rozpowszechniona czerwona odmiana uprawiana w Grecji. O ile jednak Xynomavro jest spotykane głównie w górzystych, północnych regionach kraju, to królestwem Agiorgiotiko jest upalny, gorący  i suchy Półwysep Peloponeski (choć jest uprawiany również w Attyce, Macedonii i Epirze). Za jego popularnością przemawia duża elastyczność jaką szczep przejawia podczas winifikacji. Mogą z niego powstawać zarówno wina leciutkie, czasem podlegające maceracji węglowej, przypominające Beaujolais, ale i skoncentrowane, beczkowe i taniczne pozycje. W kupażach bywa łączony z odmianami międzynarodowymi, jak choćby Merlotem czy Cabernetem Sauvignon.

_dsc2389Winiarnia Papantonis zlokalizowana jest na południu Półwyspu Peloponeskiego, a obszarze apelacji Nemea. Została założona w 1992 roku przez rodzeństwo, Kallie i Antonisa. Obecnie zajmuje 7 hektarów winnic z roczną produkcją około 50 tysięcy butelek (czyli niewiele!). Produkowane są jedynie trzy rodzaje win – biały wytrawny kupaż Chardonnay i lokalnej odmiany Roditis, oraz dwa wina z Agiorgiotiko (jedno wytrawne i jedno słodkie). Winogrona rosną na piaszczystej gminie na wysokości ok. 300 metrów. Papantonis Meden Agan Agiorgiotiko 2014 dojrzewało przez 14 miesięcy w dębie, sama zaś nazwa pochodzi ze starogreckiego i oznacza „nic w nadmiarze”. Fraza ta wyrosła na świątyni Apolla w Delfach, gdzie była jedną z podstawowych zasad starożytnej filozofii i maksymą, według której postępuje Antonis, będący dziś jedynym już właścicielem posiadłości.

Rzeczywiście dobrze charakteryzuje ona naszą butelkę. Pachnie elegancko – nutami dojrzałych wiśni i śliwek z przeplatającymi się akcentami waniliowej beczki, leśnej ściółki, jałowca. Do tego pojawiają się również nuty jesiennego ogniska. Na szczęście wszystkie do ozdobniki nie zaburzają owocowego charakteru butelki. W smaku ze średnią koncentracją, ładną, choć i nie najwyższą kwasowością i wychodzącymi w długim finiszu delikatnie suchymi garbnikami. W ustach owocy jest już nieco mniej, a akcenty beczkowe wybijają się na pierwszy plan.

Robert: Gdy za oknem wciąż leżą płaty śniegu, a idąc do pracy trzęsiemy się z zimna, inaczej smakują takie wina jak to otrzymane od Mikołaja. Tu mamy typowe wino „zimowe”, szczodrze (choć i całkiem kulturalnie) potraktowane beczką, esencjonalne i dość potężnie zbudowane. Trochę szkoda, że nie przygotowaliśmy do niego jakiegoś kawałka mięsa, bo wydaj się, że w takim kulinarnym zestawieniu zagrałoby znacznie przyjemniej.

Marta: Rzeczywiście już sam zapach sugeruje, w którą stronę będzie zmierzało wino. Zamyka się klamrą pełną nut dębowych, dymnych, tytoniowych, ale i cukierków toffi. Na szczęście pod postacią wiśni w likierze i czekoladzie ujawnia się w ustach kwasowość i skoncentrowana owocowość, a to sprawia, że w efekcie butelka jest ciekawa i żywa. Bardzo chciałabym jej spróbować do jagnięciny z grilla, która była moim ulubionym greckim daniem.


Podsumowanie:

Zakoncentracja i taniny na przyjemnym poziomie.

Przeciwnieco za dużo beczki.

Ocena – dobre+.


A oto co od Mikołaja otrzymali pozostali uczestnicy akcji:

Winniczek z Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Mosel 2015

Czerwone czy białe? z Vecchio Florio Marsala Secco Superiore DOC 2010

Blurpp z Carpinus Deak Furmint 2015

Korek od wina z Lambrusco Folicello Secco

Przywinie z Winnica Jankowice Samma Valley Forest

Enowersytet z Stellenrush Shiraz 2012

Italianizzato z Zenato Soave Classico 2015

Winne przygody z Quinta Santa Eufémia Light Dry White

Winiacz – Castelli del Grevepesa Celemente VII Chianti Classico 2012

Dolina Mozeli z niestety korkowym Carcel de Corpa Crianza Bobal

Pisane winem z Barbera d’Alba Lavai 2014

Zdegustowany z Marek Krojcik Regent 2014

 

  • Robert Borowski

    Może przykurzony, ale klasyk, a dla niektórych największe wino Grecji.

    • i bardzo przyjemny mikołajkowy prezent 🙂